Drobenkový koláč pro nenažrance

1. října 2017 v 12:32 | Magda
Je to tady, i když jsem se dušovala, že nemůžu mít foodblog, chci napsat článek s receptem. Tentokrát nevzniklo nic, co by připomínalo bytosti, které utekly z pekla, ani mi do toho nespadla vajíčka i se skořápkou. Dokonce jsem výtvorem chtěně či nechtěně nemrštila o zem. Dnešní výtvor má všechny předpoklady k tomu, abych o něm napsala, a o to ultimátní dobro v podobě budoucí cukrovky se podělila.

Máte rádi koláč s drobenkou? Já taky, moc. Tak moc, že drobenka na vrchu nestačila. Koláč je z drobenky pro jistotu celý. Sice je to jen pro horních deset tisíc, ale vy ostatní si o jeho báječné chuti můžete nechat zdát. Bez másla to totiž nepůjde.

A co budete potřebovat?

Na drobenku:
250 g polohrubé mouky
150 g třtinového cukru
1/2 pečáku
150 g másla

Na náplň:
500 g plnotučného tvarohu
50 g třtinového cukru
2 žloutky
4-5 lžic krupice
lžičku vanilkového extraktu (takový ten opravdový, má ho M&S)
štávu z půlky limety
hrst ovoce (pokud máte malé ruce, dvě hrsti to jistí)

Zapněte si troubu na 180°C, pak na to zapomenete.

Nejřív si do mísy naházejte suroviny na drobenku. Máslo musí být studené. Vše rychle prohňácejte, a až se to začně rovnoměrně drobit nasypte přibližně půlku do dortové formy. Formu doporučuji vyložit pečícím papírem. Je to rychlejší než vymazání a vysypání. (Pokud jste to tam nasypali před přečtením věty o vyložení papírem, tak si trochu zanadávejte.) Měla jsem dortovou formu o průměru 20 cm, takže to byl spíš vyšší koláč, ale větší forma na škodu určitě nebude. Zbytek drobenky si nechte na to, aby se tím poházel tvaroh.

U náplně nečekejte složitý postup. Všechno jsem naházela do mísy a zapla mixér. Tadá. Jako ovocnou složku jsem použila půl na půl jahody a ostružiny. Nejdřív jsem povařila ostružiny, které propasíroval Ondra. Nemáte-li svého Ondru, klidně to asi půjde i s pecičkami. Pak jsem povařila i jahody, nechala zchladnout a zamíchala do tvarohu. Celou náplň jsem vylila na drobenku ve formě a zasypala zbytkem drobenky.

Už zbývá jen dát do trouby. Peče se na 180°C přibližně 35-40 minut, dost to závisí na velikosti formy, takže radši zkontrolujte včas. Když už to vypadá hotově, vypínám troubu, pootevřu ji a nechávám ještě klidně 40 minut chladnout koláč uvnitř.

Ráda bych vám naservírovala fotky se super nasvětlením a kompozicí. Ale nějak se nám zvrtlo ochutnání drobenky. Fakt je dobrej!


A navíc, jako většina mých věcí, lépe chutná než vypadá.


Budu ráda, když ho vyzkoušíte a dáte mi zpětnou vazbu, jestli sem mám ještě nějaké recepty hodit. Pár věcí v záloze ještě mám.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Eliss Eliss | Web | 1. října 2017 v 14:07 | Reagovat

Děkuji za inspiraci, určitě vyzkouším! :-)

2 Rebeka Rebeka | Web | 1. října 2017 v 14:58 | Reagovat

Vypadá to dobře, možná vyzkouším.

3 zmarsalkova zmarsalkova | E-mail | Web | 1. října 2017 v 19:44 | Reagovat

Ten peču už několik let a patří k našim nejoblíbenějším.... ale nedávám ovoce. Prostě jen drobenka a tvaroh.:D Rozhodně nejlepší koláč se týče poměru práce/výkon. S tou cenou to teď tak skvělý nebude, to máš recht!

4 Magda Magda | Web | 2. října 2017 v 11:00 | Reagovat

[3]: A já doufala, že jsem objevila svět :D

5 padesatka padesatka | E-mail | Web | 2. října 2017 v 22:14 | Reagovat

Magdi,
v klidu, já si nejdřív přečtu několikrát celý recept..:) a pak teprve vařím.
Ondru nemám, zkusím klidně podle Martiny bez ovoce..:)

6 Magda Magda | Web | 3. října 2017 v 10:58 | Reagovat

[5]: To je moudré! Já se už takhle párkrát nachytala :))

7 Helga Helga | Web | 10. října 2017 v 21:28 | Reagovat

:D  to je teda luxusní koláč :-) asi to taky zkusím. Tak mě napadá, dala by se drobenka udělat ze sádla? vyzkouším to

8 Atheira Atheira | Web | 17. října 2017 v 20:52 | Reagovat

Vypadá fakt strašně jedle! I když já bych si ho musela předělat, aby byl jedlý i pro mě. :D
Navíc se mi na fotce moc líbí talířek s šálkem. Tyhle staré kousky mě na fotkách vždycky fascinují. Nejradši bych měla doma sto různých kousků, abych s tím mohla fotit jídlo. Jinak by mi to asi jako k ničemu nebylo, už tak mám nádobí hromady, ale pro ten pocit! :D

9 Magda Magda | Web | 18. října 2017 v 14:37 | Reagovat

[7]: Pak prosím o výsledek, nejlépe i o ochutnávku! :D

[8]: Děkuju :) Vidíš, já většinou jídlo nestihnu vyfotit, protože jsem nenažraná a taky hrozně líná :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama